Порушення пам'яті – досить часта скарга пацієнтів на прийомі у лікаря. Якщо раніше це стосувалося, переважно, пацієнтів старшого віку, то сьогодні можна говорити про «омолодження» цього симптому; зниження пам'яті відзначається і у людей молодшого та середнього віку. Особливо ця тенденція намітилася в період вірусної пандемії - після перенесеної ковидної інфекції багато пацієнтів помітили у себе різке зниження пам'яті (як віддаленої, так і ближньої), неможливість запам'ятовування інформації, що надходить. Ця лякаюча ознака особливо хвилює осіб, яким за сферою діяльності необхідно запам'ятовувати величезний обсяг інформації. Зниження пам'яті може бути зумовлено кількома причинами. По-перше, це зміна кровопостачання головного мозку (його зниження) за рахунок атеросклеротичних порушень (відкладення холестерину на стінках судин та зменшення просвіту судини). При цьому мозкові клітини-нейрони недоотримують поживні речовини з крові та їх функція порушується (у тому числі обробка та сприйняття інформації). По-друге, і про це мало хто думає - це застосування надмірної кількості кисню в період вірусної інфекції, який є сильним енергетиком, що сприяє згоранню ліпідів у мембрані клітин, внаслідок чого утворюються продукти перекисного окиснення ліпідів - які є найсильнішими токсинами для всіх клітин і, насамперед, для клітин мозку. По-третє, при вірусній інфекції може ушкоджуватися судинна стінка-ендотелій, змінюватися тонус судини, її еластичність, здатність адекватно реагувати на стресові ситуації, погодні катаклізми, виникати спазм судин та порушення кровопостачання мозкових структур. Встановлено, що по собі вірус може викликати також ураження нейронів мозку, їх руйнування, порушувати нейронні взаємодії, що відбивається у виконанні когнітивних функцій, а саме - знижується пам'ять, сприйняття нової інформації, концентрація уваги.

Чи можливо відновити пам'ять? У частини пацієнтів це можливо, але, як правило, відеться про поліпшення пам'яті. І це реально. Сучасна медицина має у своєму розпорядженні великий арсенал медикаментозних препаратів, але багато препаратів мають і побічну дію - токсичний вплив на печінку, нирки, шлунково-кишковий тракт. У Медичному центрі ПП «Одесский доктор» застосовується з великим успіхом інший підхід до відновлення пам'яті – немедикаментозний, з комплексним призначенням фізіотерапевтичних процедур.

Йдеться, насамперед, про дихальну суміш - КАРБОГЕН. Це - кисень, збагачений вуглекислим газом. Унікальні властивості цього лікувального фактора обумовлені механізмом дії кисню та вуглекислоти. Вдихання чистого кисню – небезпечне. Чистий кисень блокує роботу дихального центру. Гіпервентиляція чистим киснем призводить до спазму судин, зниження мозкового кровотоку. Але додавання вуглекислоти у суміші з киснем усуває негативні дії кисню. Вуглекислота розширює капіляри, сприяє засвоєнню кисню тканинами. Без вуглекислоти молекули гемоглобіну не віддають кисень клітинам, бо він не засвоюється (це закон Веріго-Бора). Саме вуглекислота у складі КАРБОГЕНА забезпечує вироблення такої унікальної біоактивної речовини, як HIF (гіпоксією індукований фактор), який, у свою чергу, сприяє виробленню іншої біоактивної речовини - фактору зростання ендотелію судин (ФРЕС). А це означає, що під дією КАРБОГЕНУ відбувається відновлення внутрішньої стінки судин (яка змінилася під дією вірусу, відкладень холестерину, мікро тромбів і т. п.), їх нормальної життєдіяльності. Результатом є поліпшення чи відновлення такої функції мозку, як пам'ять. У медичному центрі ПП «Одесский доктор» КАРБОГЕН-терапія застосовується 12 років. Отримано Патент України на цей спосіб лікування. Отримано Патент України на впровадження цього способу лікування в умовах стаціонарів, поліклінік, в амбулаторних умовах вдома, як високоефективний спосіб відновлення пацієнтів з різною патологією (серцево-судинною системою, мозковими порушеннями, захворюваннями нервової системи та ін.), у тому числі. для відновлення та покращення пам'яті. Розроблено систему доставки балонів з Карбогеном в домашніх умовах для широкого охоплення населення з метою оздоровлення.

З повагою,

Медичний Центр "Одесский доктор"

Адреса: м. Одеса, вул.Новосільського 106